Over Levenzegt

Onze verhalen
wat anderen zeggenhet team

Ons team

Wij zijn een theatercollectief met een passie voor theater als tool en een hart voor mensen, groepen en organisaties. Ons team bestaat uit acht enthousiaste, zeer diverse mensen. Dat enthousiasme en die diversiteit vormen de kern van onze kwaliteit om dit mooie werk te doen.

Voor bepaalde opdrachten werken wij samen met acteurs en muzikanten die niet in ons vast team zitten, maar wel zich wel enthousiast verbonden voelen met ons en onze missie en visie.

Ann Duchateau

Ann Duchateau

spel • organisatie en regie • begeleiding en training

Al meer dan 20 jaar helpt Ann mensen, groepen en teams om te zeggen wat gezegd moet worden. Vanuit AndersOm neemt zij de rol op als communicatietrainer, dialoog- en conflictcoach en bemiddelaar. 

Sinds 2006 doet zij dit met theater als tool. Zij is gespecialiseerd in interactief en participatief theater. Zij startte een werkplaats en netwerk voor toegepast theater. Met focus op opleiding geven in en verspreiding van deze methoden. Daaruit ontstond in 2017 Levenzegt.

Je zou kunnen zeggen dat Ann theater als tool ademt. Al deze methoden en vormen combineert zij wanneer de situatie hierom vraagt. Wie terugspeeltheater, forumtheater of psychodrama wil leren, ervaart haar als een toegewijde en deskundige opleider.

Naast Levenzegt richtte Ann ook Perspektives op, een internationale groep voor terugspeeltheater waarmee ze op afstand werkende teams en mensen uit verschillende culturen met elkaar helpt connecteren.

Ward Waeben

Ward Waeben

spel • muziek

Na zijn opleiding muziek bouwde Ward een loopbaan uit als muziekleraar. Tot het acteren begon te kriebelen. Bij AndersOm kon hij zijn acteertalent ontplooien en ten dienste stellen tijdens opleidingen gericht op communicatie en persoonlijke groei.

Ward toont zich nu als een veelzijdig artiest in de professionele rollen van acteur en muzikant binnen Levenzegt. Daarnaast geeft hij ook workhops rond (online) muziekimprovisatie waar hij zich in gespecialiseerd heeft. Hij is ook teamlid binnen de internationale groep Perspektives die Ann oprichtte.

Hij geniet ervan wanneer hij ziet hoeveel theater als tool betekent voor mensen, groepen en organisaties.

Hadass Pelter

Hadass Pelter

spel • organisatie • begeleiding

Hadass stelt zich met veel plezier al haar sensitiviteit ten dienste van Levenzegt. Ze vindt het heerlijk om deel uit te maken van deze groep om samen sterke voorstellingen te brengen, zowel online als in de fysieke ruimte.

Hadass en Ann ontwikkelden samen het concept ‘duoterugspeeltheater’ dat ook de basis vormt voor de Herinnerkring.

Lili Matthijs

Lili Matthijs

begeleiding

Toen Lili theater als tool ontdekte, was ze meteen enthousiast. Zij vindt hierin raakvlakken met haar eigen missie: met verhalen wijsheid aan de oppervlakte brengen, verandering in beweging zetten en verbinding creëren. Dat is ook de reden waarom zij terugspeeltheater in haar eigen workshops heeft opgenomen. Lili en Ann creëerden samen ook ‘Anders Netwerken met Ondernemersverhalen’, een uniek netwerkconcept met terugspeeltheater.

Luisteren zonder oordeel is één van haar kerntalenten. Met hart en ziel zoekt ze de grondtoon, sluit ze aan bij wat er leeft om van daaruit het verhaal helpen neer te zetten.

Ze geniet ervan om op de planken te staan en om samen met haar medespelers op te gaan in levensechte situaties en verhalen. Ze houdt ervan om voor mensen en groepen dienstbaar te zijn met haar spel.

Ignaas Declercq

Ignaas Declercq

muziek

Ignaas is als muzikant actief op verschillende vlakken: als singer-songwriter, gitarist en pianist. Muziek komt bij hem vanuit de buik en dat is ook waarom hij helemaal op zijn plek is als begeleidend muzikant bij Levenzegt. Want dat is, niet altijd maar wel vaak, spelen zonder vooraf te weten hoe het begint en waar het zal eindigen. Hij geniet ervan om totale vrijheid een bijdrage te kunnen leveren aan al die verhalen die passeren.

Judith Leysen

Judith Leysen

spel

Als geboren actrice besloot Judith in 2015 om bij AndersOm onder de warme vleugels van Ann haar talenten in te zetten in verander- en groeitrajecten met interactief theater.

Toen in 2017 Levenzegt het licht zag als collectief voor theater als tool sprong Judith dan ook meteen enthousiast mee op de kar. Ze staat telkens weer versteld van welke impact theater als tool heeft op mensen, groepen en hun leer- en veranderprocessen.

Zij geniet ervan om zich in te leven in rollen en verhalen van échte mensen en om te spelen rond belangrijke thema’s in organisaties en de samenleving.

Lea Anthonissen

Lea Anthonissen

spel

Lea is een ancien binnen improvisatietheater. Andere theatervormen binnen deze groep, zoals terugspeeltheater, hebben haar verder helpen groeien als actrice en als mens. Levenzegt is voor haar niet de eerste de beste groep. Zij apprecieert hoe binnen deze groep theater als tool wordt benut om te werken aan de verbinding en interpersoonlijke vaardigheden.

Tijdens repetities wordt ze telkens verbluft door de kracht van theater als tool: inzichten, herkenning, erkenning, innerllijke rust,… Fantastisch dat zij deze ervaringen ook kan teweeg brengen bij het publiek.

Arend-Johan Praats

Arend-Johan Praats

muziek

Arend-Johan is de muzikant van het gezelschap. Al improviserend ondersteunt hij de spelers, hij versterkt hun spel en vult aan waar nodig.

Theater en muziek(improvisatie) zijn altijd boeiende en belangrijke vormen van expressie voor hem geweest waarin hij zich al levenslang bekwaamt. Nu kan hij al zijn ervaring samenbrengen in improvisatietheater, terugspeeltheater en bedrijfscabaret. Hij is graag van betekenis door mensen te helpen bewegen met zijn muzikale bijdrage.

Yvonne Bokdam

Yvonne Bokdam

spel • muziek

Yvonne is al van kleins af aan met theater bezig. Ze studeerde in Amsterdam af als actrice en theatermaker. Door de jaren heen deed ze veel ervaring op als actrice en startte ze ook met theaterlessen te geven aan kinderen.

Yvonne woonde een aantal voorstellingen van Levenzegt bij en was meteen enthousiast over theater als tool. Door zelf te ervaren wat het met haar doet, weet ze hoe krachtig dit is, ook online!

Toen haar gevraagd werd het Levenzegt-team te vervoegen, twijfelde Yvonne geen seconde. Ze hoopt hier te kunnen leren en wil mensen raken met haar spel.

Naast Levenzegt, speelt Yvonne ook in de internationale groep voor terugspeeltheater, Perspektives.

Wat anderen over ons vertellen…

“Dankzij de heldere en duidelijke communicatie van Ann voelden we ons van meet af aan nauw betrokken bij de creatieve uitwerking. Er werd rekening gehouden met de gevoeligheden rond het thema en onze ongerustheid rond de dunne lijn tussen zinvolle info meegeven en toch een luchtige format neerzetten, werd heel open besproken. Toegankelijkheid en professionaliteit zijn twee belangrijke talenten die Ann moeiteloos combineert. Het was erg aangenaam samenwerken, wij kijken alvast uit naar de volgende keer.”

Marjan Pittevils – Marketing Communicatie Manager Puuur

“Ann, dankjewel voor je begeleiding en steun. Zonder jou hadden we nooit zo kunnen shinen.”

deelnemer participatief theatertraject De Woonknoop

“Ik ben er heel enthousiast over!! Het is heel erg zinvol en doeltreffend voor de toeschouwers: het vanop een afstand bekijken, relativering, verwerking,.. Ook de band die ontstaat tussen toeschouwers onderling en de positieve energie vond ik aangenaam verrassend! Het is boeiend en tegelijkertijd ook heel zinvol voor de mensheid!”

Ine Holsteens – actrice en regisseur

“Een weergave van een moment en een spiegel voor degene die het verhaal vertelde. Maar wat er ondertussen gebeurt bij de rest van het publiek is prachtig. Bij iedereen wordt er iets aangeraakt en uiteindelijk wordt het een doorstroming van herkenning en erkenning. Na elk verhaal wordt er geheel vrijblijvend en respectvol gedeeld wat het met elkeen doet. En dat doet mij wat.”

Daisy

“Nieuwsgierig, verwondering, bewondering en verrast is wat Levenzegt bij mij heeft losgemaakt. Levenzegt laat je via een heel aparte invalshoek naar een situatie/probleem kijken. Als je je eigen emoties eens wil ontmoeten en kijken wat ze je te vertellen hebben vanop een veilige afstand. Een aanrader voor wie het eens ‘andersom’ wil aanpakken! Puik werk!”

Analine Gorissen

“Waauw. Echt waauw. Fascinerend, leerrijk, interessant, inspirerend,… Verhalen van jezelf en andere toeschouwers zien ‘nagespeeld’ worden. Op basis van weinig woorden weten ze toch zoveel op te pikken, dat het stukje op scène wel degelijk raakt en herkenbaar is. Niet alleen voor de verteller, maar ook voor de rest. Echt knap om te zien en te ervaren hoe de spelers als het ware starten als een neutrale spons, het verhaal en de gevoelens opslorpen en op basis van een aantal formats iets echts, iets puurs weten neer te zetten. Soms een spiegel, soms een ander perspectief. Waauw.”

Jeff

“Dat jullie zo weinig input nodig hebben en toch zo juist kunnen spelen: chapeau!”

“Ik heb inzicht gekregen in mijn eigen verhaal door het kijken naar het verhaal van anderen.”

“Alles wordt gespeeld zonder oordeel. Het is veilig om te vertellen.”

“Ik heb geen verhaal verteld en toch voelde ik me erg betrokken in het verhaal van anderen. Door de manier waarop jullie het spelen.”

“Naast de erkenning van zware emoties wordt de lichtheid en luchtigheid ook bewaard. Dat zorgt voor relativering. Ik moest erg hard lachen.”

“Jullie verbinden de mensen en hun verhalen met elkaar. Mooi…”

“Ongelofelijk hoe ze het publiek zover krijgt om op het podium hun ideeën te tonen. Ann weet echt ze moet omgaan met groepen.”

“De voorstelling raakte me, zo herkenbaar. Het was echt levensecht!”

“Amai, dat kwam binnen. De voorstelling zat echt goed in elkaar. Knap werk!”