+32 476 344 923 hallo@levenzegt.be

Over Levenzegt

Het team
Kom eens kijkenContacteer ons

Wie wij zijn

Wij zijn een theatercollectief met een passie voor verhalen en een hart voor mensen, groepen en organisaties. Ons team bestaat uit zes enthousiaste, zeer diverse mensen. Dat enthousiasme en die diversiteit vormen de kern van onze kwaliteit om dit mooie werk te doen.

Ann Duchateau

Ann Duchateau

oprichter • speler • repetitie- en spelleider

Ann haar grote hart klopt telkens een slag sneller bij terugspeeltheater. In 2009 werd ze op slag verliefd op deze prachtige methode. Ook al wist ze toen nog niet welke bijdrage het kon leveren. Dat ontdekte ze doorheen de jaren tijdens talloze opleidingen bij internationale trainers in terugspeeltheater: verbinding, troost, hoop, inzicht, loslaten, relativering en een eerlijke dialoog die over de essentie gaat.

In 2017 richtte zij Levenzegt op. Ward en Judith, met wie zij ook vanuit AndersOm samenwerkt in projecten met interactief (bedrijfs)theater, hielpen dit terugspeelproject van de grond te tillen.

Samen met deze groep empathische spelers wil zij ervoor zorgen dat mensen in organisaties en de bredere samenleving elkaar beter begrijpen en elkaar écht kunnen ontmoeten.

Zowel in de rol van spelleider als speler brengt ze de nodige diepgang in verhalen. Ze heeft oor voor dat wat echt verteld wil worden in mensen en groepen en weet dit met het juiste tempo aan de oppervlakte te brengen.

Meer over Ann

Ann is trainer in communicatie- en conflictvaardigheden, coach voor eigenWIJZE leiders, psychodramaturg en opleider in toegepast theater.

Je zou kunnen zeggen dat Ann theater als methode ademt. In alles wat zij doet benut zij sinds 2006 theater als tool. Of ze nu coacht, traint, een dialoog of een verandertraject begeleidt, toegepast theater is de rode draad.

In haar toolbox zitten interactief bedrijfstheater, Theatre of the Oppressed (forumtheater), psychodrama, ‘klassiek’ improvisatietheater en terugspeeltheater. Zij is ook bedreven in solo terugspeeltheater en clownerie voor sociale doeleinden. Al deze methoden en vormen combineert zij wanneer de situatie hierom vraagt.

Zij geeft sinds enkele jaren ook met veel enthousiasme haar expertise in toegepast theater door aan anderen die met mensen en groepen werken. Wie terugspeeltheater, forumtheater of psychodrama wil leren, ervaart haar als een toegewijde en deskundige opleider.

Naast Levenzegt richtte Ann ook een internationale groep op voor terugspeeltheater waarmee ze op afstand werkende teamleaden en mensen uit verschillende culturen met elkaar (her)verbindt.

Ward Waeben

Ward Waeben

speler

Ward stond mee aan de wieg toen deze groep werd geboren. Binnen terugspeeltheater heeft hij een manier gevonden om zijn acteerwerk nog meer diepgang te geven. Tegelijk verrijkt deze vorm van theater hem ook op persoonlijk vlak. Verder geniet hij ervan wanneer hij ziet hoeveel  terugspeeltheater betekent voor mensen. Naast zijn rol als speler binnen Levenzegt, heeft hij zijn rol als muzikant weer opgenomen binnen de internationale groep die Ann oprichtte.

Meer over Ward

Na zijn opleiding muziek bouwde Ward een loopbaan uit als muziekleraar. Tot het acteren begon te kriebelen. Bij AndersOm kon hij zijn acteertalent ontplooien en ten dienste stellen tijdens opleidingen gericht op communicatie en persoonlijke groei. Ward toont zich nu als een veelzijdig artiest in de professionele rollen van muzikant, acteur en clown.

Judith Leysen

Judith Leysen

speler

Judith is een geboren actrice. In 2015 besloot ze om eindelijk voluit te gaan voor een leven waarin acteren en inleving centraal staan.
Bij AndersOm kon ze onder de warme vleugels van Ann haar talenten inzetten in verander- en groeitrajecten met interactief theater.

Toen Ann in 2017 met het idee speelde om een terugspeeltheatergroep op te richten sprong Judith meteen enthousiast mee op de kar. Ze staat telkens weer versteld van wat terugspeeltheater bij mensen wakker maakt. De impact op het publiek en op zichzelf is bijzonder.

Zij geniet ervan om zich in te leven in de verhalen die verteld worden. Om te luisteren met haar hart en buik en er de kern die raakt uit te pikken om terug te spelen. De thema’s en de emoties zijn zo universeel herkenbaar waardoor terugspeeltheater haar beeld verruimt, haar persoonlijk rijker maakt en haar een warm gevoel van verbondenheid geeft.

Meer over Judith

Judith werkt als trainingsactrice, living history actrice en je komt haar ook wel eens tegen in reclame of een televisieserie. Judith is ook een talentvolle clown.

Peter De Jonghe

Peter De Jonghe

speler • spelleider

Als jongvolwassene ontdekte Peter zijn passie voor acteren. Hij volgde diverse acteeropleidingen en deed ervaring op als improspeler.

Bij Levenzegt voelde hij zich meteen een ‘deel van het geheel’, wat essentieel is voor hem om zich helemaal te kunnen inleven in een verhaal. Dat doet hij dan ook met hart en ziel, op een respectvolle en soms ook op een confronterende manier. Waar de gelegenheid zich voordoet zal hij een kwinkslag ook niet uit de weg gaan.

Peter wordt blij van de diepere lagen die hij via terugspeeltheater kan tonen. Het aanvoelen van wat er allemaal onder de oppervlakte van een verhaal schuilgaat en dát boven water krijgen, daarin ligt voor hem de echte waarde van deze theatervorm. Hij krijgt regelmatig kippenvel bij het zien hoe ontroerd en dankbaar mensen reageren na het zien van hun verhaal.

Zijn ambitie is om met deze unieke theaterbeleving in organisaties en bedrijven meer bewustzijn en verbondenheid te creëren op belangrijke momenten. Dat kunnen momenten zijn van transitie, afscheid, conflict, teambuilding of vernieuwing.

Meer over Peter

Peter is coach, trainer en consultant.

Lea Anthonissen

Lea Anthonissen

speler

Lea was meteen heel erg betrokken bij deze groep. Zij was al jaren actief binnen improvisatietheater, maar terugspeeltheater hielp haar verder te groeien als actrice. Het leerde haar om zich nog beter in te leven en te verbinden met anderen, vaardigheden die zij kan waarderen en benutten. Levenzegt is voor haar niet de eerste de beste groep. Zij apprecieert het hoe deze groep ook intern verbindend werkt, ook met terugspeeltheater.

Telkens wanneer tijdens een repetitie haar verhaal wordt teruggespeeld, is ze verbluft van de kracht van deze methode. Wat het haar brengt: erkenning, inzichten en innerlijke rust. Ook een lach of een traan omdat het er elke keer ‘boenk’ opzit. Ze vindt het tof dat zij deze ervaringen ook kan teweeg brengen bij het publiek.

Lea weet dat het tijd nodig heeft om terugspeeltheater op de kaart te zetten. Maar ze gelooft in het verhaal van Levenzegt omdat ze ziet dat terugspeeltheater geen enkele toeschouwer onberoerd laat.

Meer over Lea

Lea is een enthousiaste leerkracht in het secundair onderwijs en een talentvolle clown.
Arend-Johan Praats

Arend-Johan Praats

muzikant

Arend-Johan is de muzikant van het gezelschap. Al improviserend ondersteunt hij de spelers, hij versterkt hun spel en vult aan waar nodig.

Terugspeeltheater heeft hem dieper inzicht in zijn eigen ervaringen en daardoor meer in verbinding met zichzelf gebracht.

Zijn verlangen is dan ook groot om ook anderen de kans te geven dit met terugspeeltheater te mogen ervaren en daarin een ondersteunende rol te mogen spelen. Hij is graag van betekenis door mensen te ontroeren en te bewegen met zijn muzikale bijdrage.

Toneelspel en muziekimprovisatie zijn altijd boeiende en belangrijke vormen van expressie voor hem geweest waarin hij zich al levenslang bekwaamt. Nu komt al zijn ervaring samen in deze unieke theatervorm

Meer over Arend-Johan

Arend-Johan is facilitator in Verbindende Communicatie.

Yvonne Bokdam

Yvonne Bokdam

speler • muzikant

Yvonne is al van kleins af aan met theater bezig. Ze studeerde in Amsterdam af als actrice en theatermaker. Door de jaren heen deed ze veel ervaring op als actrice en startte ze ook met theaterlessen te geven aan kinderen.

Haar enthousiasme voor terugspeeltheater werd geboren toen Ann haar enkele jaren geleden voorstelde om mee te doen met een cursus terugspeeltheater. Yvonne woonde een aantal voorstellingen van Levenzegt bij en werd daardoor steeds enthousiaster over terugspeeltheater. Door zelf te ervaren wat het met haar verhalen doet weet ze hoe krachtig deze vorm is, ook online!

Toen haar gevraagd werd het Levenzegt-team te vervoegen, twijfelde Yvonne geen seconde. Ze hoopt hier te kunnen leren en wil mensen raken met haar spel.

Naast Levenzegt, speelt Yvonne ook in de internationale groep, Perspektives.

Meer over Yvonne

Yvonne geeft ook les als vakdocent drama.